Próżniowe pakowanie w restauracji

Jako doświadczony restaurator wiem, że wraz z rozwojem restauracji posiadanie tylko podstawowego sprzętu gastronomicznego spowalnia tenże rozwój. Dlatego warto zainwestować w dodatkowe, nietypowe sprzęty i gadżety. By powiększyć menu o więcej smacznych i ciekawych dla klienta potraw przyda na pewno się pakowaczka, nazywana również pakowarką próżniową.

Najlepsza jest pakowarka próżniowa komorowa

pakowarki próżniowe komoroweChoć wśród pakowaczek wyróżniamy pakowarki próżniowe komorowe i listwowe to dla dużych restauracji, w których rotacja gości występuje praktycznie cały czas, najlepszym wyborem będą pakowarki próżniowe komorowe. Głównie dlatego, że cykle pracy tychże pakowarek są krótkie (trwają ok. 1-2 minuty), przez co ich działanie jest zdecydowanie bardziej wydajne niż w przypadku pakowarek listwowych. To, co również wyróżnia ten rodzaj pakowarek to łatwość i możliwość pakowania produktów płynnych. Pakowanie pewnych wyrobów, choćby takich jak sosy czy buliony znacznie przyspiesza pracę w kuchni i pozwala kucharzom poświęcić więcej czasu na dopracowywanie smaku potraw. Do tego komorowe pakowarki próżniowe pozwalają też na dłuższe przechowywanie zapakowanej dzięki nim żywności. Obudowa pakowarek próżniowych najczęściej wykonana jest ze stali nierdzewnej, co na pewno pomaga w ich utrzymaniu. Do tego bardzo często pakowarki próżniowe komorowe, szczególnie te bardziej profesjonalne, posiadają też dodatkowo bardzo przydatną funkcję czyszczenia oleju.

Komorowe pakowarki próżniowe to maszyny bardzo przydatne i to nie tylko w dziedzinie gastronomii. Takie próżniowe pakowanie wykorzystuje się też m.in. w handlu czy przetwórstwie spożywczym. Na rynku występują również pakowarki, które w zestawie mają dodatkowe akcesoria, takie jak np. wekowanie słoików.